Wat zijn goede alternatieven voor Buxus?

Goede buxus vervangers

 

Zo langzamerhand lijkt gezonde Buxus bijna zeldzaam te worden in Nederland en België…

 

Buxusschimmel is al jaren een probleem. De laatste twee jaar rukt ook de Buxusmot enorm op, met desastreuze gevolgen.

En toen was er nog de extreme droogte, die ook massaal heeft gezorgd voor afgestorven Buxus.

 

Hoogste tijd dus om je Buxus te vervangen:

8 Goede alternatieven voor Buxus

 

 

  1. Ilex crenata Dark green (Japanse hulst)

Een van de meest populaire alternatieven voor Buxus is Ilex crenata. De Dark green heeft net zulk klein blad als Buxus en laat zich heel goed snoeien. De mooie donkergroene kleur geeft je haag een stijlvolle en formele uitstraling. Omdat deze Buxus vervanger zo populair is, wordt er nog een behoorlijke prijs gevraagd voor de Japanse hulst.

 

  1. Ilex crenata Convexa (Chinese hulst)

Een van de meest populaire alternatieven voor Buxus is Ilex crenata. De Convexa heeft ook klein blad (zoals Buxus), maar de blaadjes van deze variant zijn meer bolvormig. Dit geeft de heester een heel bijzonder effect. Deze plant is makkelijk te snoeien, in elke gewenste vorm. Ook dit Buxus alternatief is behoorlijk prijzig.

 

  1. Osmanthus burkwoodii (schijnhulst)

Ook heel geschikt als vervanger voor Buxus is de schijnhulst. Deze plant lijkt in niets op de bekende hulst, maar heeft juist kleine ronde blaadjes. In dat opzicht lijkt de plant ook op Buxus. Ook de Osmanthus is groenblijvend en heel geschikt voor het maken van een lage haag. De witte bloei biedt in het voorjaar extra sierwaarde. Ook geurt de schijnhulst heerlijk.

 

  1. Taxus (venijnboom)

Niet perse hetzelfde als buxus, maar zeker niet minder mooi, is Taxus. De bladvorm is heel anders, maar de kleur is mooi donkergroen. Daarbij laat Taxus zich perfect snoeien tot elke denkbare vorm. Wel is Taxus een trage groeier. Je hoeft dus minder vaak te snoeien om de haag netjes te houden.

 

 

  1. Lonicera nitida (struikkamperfoelie)

Makkelijke en sterke plant, voor mooie dichte hagen. Struikkamperfoelie groeit relatief snel en maakt langere uitlopers. Door regelmatig te snoeien, kan hetzelfde effect worden gerealiseerd als met Buxus. Bijkomend voordeel is dat het een vrij goedkope plant is. De plant wordt ook vaak in gemeenteperkjes gebruikt.

 

 

 

 

  1. Euonymus fortunei (Japanse kardinaalsmuts)

    Alternatief voor Buxus

De wintergroene variant van de kardinaalsmuts, die erg geschikt is voor hagen. Voor lage hagen is ‘Vegetus’ het meest geschikt. Er zijn ook soorten met wat meer kleur, zoals de ‘Emerald’n Gold’ (gele bladrand) en de ‘Emerald Gaiety’ (witte bladrand). In de zomer bloeit de heester met (weinig opvallende) witte bloemetjes en in de herfst zijn er kleine besjes.

 

 

  1. Sarcococca (vleesbes)

Familie van de Buxus, maar niet gevoelig voor ziekte en trekt geen motten aan. Heeft wat grotere bladeren dan Buxus, maar is ook groenblijvend en kan goed in vorm worden gesnoeid. Bijkomend voordeel is de bloei in januari. Niet zozeer vanwege de witte bloemetjes zelf, maar vooral vanwege de lekkere geur.

 

  1. Ligustrum (liguster)

Liguster is ook een goed alternatief voor Buxus. Het is een dichtvertakte struik, met klein blad. In de zomer krijgt liguster kleine witte bloemetjes en vervolgens zwarte besjes. Bij frequente snoei zal de haag echter weinig tot niet in bloei komen. Ligusterhaag is semi-wintergroen. Dat betekent dat de haagplant in koude winters een deel van het blad laat vallen. Er zijn verschillende soorten liguster geschikt als Buxus vervanger, waarvan sommige soorten langer hun blad vasthouden.

Welke haag plant groeit snel?

 

Staat er nog Buxus in jouw tuin? Of heb je deze al vervangen?

Waarvoor heb jij gekozen?

 

 

11 reacties op “Wat zijn goede alternatieven voor Buxus?

  1. Eind vorig jaar heb ik alle buxushagen uit mijn voortuin verwijderd, op twee bollen na. Maar die gaan er ook nog uit, zodra het beter weer is. Nog geen moment spijt van gehad. Zo’n (bijna) lege tuin biedt weer mogelijkheden. Ik heb nu weer plaats voor nieuwe planten. Mijn tuin was grotendeels een erfenis van de vorige bewoners. Nu kan ik hem naar mijn eigen smaak opnieuw inrichten.

    1. Altijd even spannend, zo’n grote verandering. Maar met de huidige omstandigheden is het vaak beter om ergens anders voor te kiezen.

      Weet je al wat er voor in de plaats moet gaan komen?

      1. Op het deel wat aan de stoep grenst (5 meter) ga ik Photinia Red Robin plaatsen. Dat heeft nog niet iedereen als haag en ik vind het ook een mooie struik. Verder heb ik nog wat Festuca’s, Hosta’s en Choisya Ternata vanuit de achtertuin en in potten. Die gaan ook naar voren. En dan nog twee Trachycarpussen Wagnerianus (nu nog klein 30 cm.) Oh ja, de twee buxus bollen zijn inmiddels ook weg.

        1. Klinkt leuk! Wel nog een hele klus…

          Photinia als haag vind ik ook erg mooi. Je ziet het in zuidelijkere landen beste regelmatig. Prachtig om te zien als alles mooi fris rood uitloopt!

          1. Dat klopt van die zuidelijke landen. Ik heb dan ook in Italië inspiratie opgedaan voor de Photinia. Ik hou wel van een mediterrane tuin. En het wordt inderdaad nog flinke klus. Ik wil namelijk ook nog een berg grind gaan schoonmaken. Maar dat vind ik niet erg hoor.

  2. Dit jaar ook beslist om afscheid te nemen van onze buxushagen en bollen. In het najaar gestart met 3 Ilex crenata dark green bollen. Deze hebben bijna net hetzelfde uitzicht als de buxus alleen zijn ze donkerder groen. Ik zou ook proberen om stekken te nemen zodat ik zelf de haagjes kan kweken. Ik heb dit vroeger ook met onze buxushagen gedaan. Afwachten of ik hierin ook slaag.

  3. Ik heb al jaren een Lonicera nitida heg (180 cm hoog, 100 cm breed en 10 meter lang). Heeft me geen cent gekost, want in een hoek van de tuin groeide het in struikvorm. Ik heb in 2011 ongeveer 75 stekken van deze struik genomen en binnen een aantal weken had ik al mooie plantjes met wortels. In het voorjaar uitgeplant en na een paar jaar had ik een heg van een meter hoog. Blijft groen, kan tegen strenge koude, in volle schaduw en volle zon, groeit op de meeste grondsoorten en ik hoef de heg maar hoogstens 2 keer per jaar te knippen. En…. bloeit met kleine witte bloempjes. Wat wilt u meer?

    1. Mooi om te zien dat je het zelf uit stek hebt kunnen opkweken. Hoewel Lonicera niet een moeilijke plant is om te stekken, moet het toch voldoening geven dat je de heg helemaal uit eigen kweek hebt kunnen groeien. Struikkamperfoelie laat zich ook makkelijk in elke vorm snoeien. Zeker een goede vervanger.

    2. Wat een hoopgevend idee! Het lijkt erop dat ik vroeg of laat afscheid moet nemen van mijn geliefde buxushaag, die het gazon zo fraai omarmt en een tuinkamer vormt. Treurig.
      Financieel zou het best zwaar zijn om ze te vervangen met planten van de kweker. Maar nu ik weet dat ik al een ‘donor’ in de tuin heb, blijk ik rijker dan verwacht. Hartelijk dank voor de tip.
      Ook bedankt voor dit artikel Stadse Tuinen. Duidelijk en overzichtelijk en geeft richting aan het zoeken. Ik zal hem delen op mijn Facebook pagina zodat nog meer mensen hun voordeel ermee kunnen doen.

      1. Zonde als je er afscheid van moet nemen, maar toch fijn als je de haag kunt vervangen met planten uit eigen kweek!

        Bedankt voor het delen van het blog. Jouw blog houden we natuurlijk ook in de gaten!

  4. Wij hebben veel vertrouwen in de Euonymus micr. Green Spire als vervanger van de Buxus.
    Zeker voor de laagblijvende hagen een interessant alternatief.

Comments are closed.

Bekijk ook:

Hoeveel planten per meter nodig?

Hoeveel planten per meter heb je nodig?

Ons wordt vaak gevraagd hoeveel planten er nodig zijn voor een bepaalde border of strook. Bekijk hier onze richtlijn voor het aantal benodigde planten, ofwel de plantafstand.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder