Moet je Dahlia’s uit de grond halen voor de winter?

Dahlia bloeit niet

 

In ons land kan je Dahlia’s meestal maar beter uit de grond halen voor de winter.

Dahlia’s zijn namelijk niet goed bestand tegen kou, zeker niet in combinatie met vocht. En laten onze winters nu net erg nat zijn…

 

Overigens kan je Dahlia’s wel laten zitten, maar alleen als er sprake is van een erg beschutte plek. Daarbij kan je maar beter niet al te ver in het oosten wonen, gezien de temperaturen daar vaak verder dalen. Indien je Dahlia’s wilt laten zitten in de grond, dek ze dan goed af met een dikke mulchlaag.

 

Ben je er niet zeker van dat je Dahlia’s op een voldoende beschutte plek staan, of woon je verder in het binnenland?

Dan is het advies om je Dahlia’s uit de grond te halen

 

 

Wanneer moeten Dahlia’s uit de grond?

Direct na de eerste vorst haal je Dahlia’s uit de grond. Je zult zien dat het blad veranderd van kleur en/ of verschrompeld is.

De kou zorgt ervoor dat de Dahlia stopt met groeien, zodat deze zonder al te veel problemen uit de grond gehaald kan worden. Het is dus van belang om niet te handelen voor de eerste vorst!

 

 

Hoe haal je Dahlia’s uit de grond?

Snoei de stengels tot op zo’n 20-30cm boven de grond af. Graaf de wortelstokken voorzichtig uit.

Verwijder de overtollige grond van de wortelstokken en maak deze schoon. Laat ze vervolgens drogen, bijvoorbeeld in een bak met oude kranten, of op een zandbed.

Hou voldoende ruimte over tussen de wortelstokken, zodat ze elkaar niet kunnen besmetten met schimmel, of andere problemen. Vergeet niet de verschillende soorten goed te labelen, zodat je ze later nog kan herkennen.

 

 

Hoe bewaar je Dahlia’s in de winter?

Als de Dahlia’s voldoende gedroogd zijn (meestal een paar dagen), kan je ze naar hun winterplek brengen. Dit is bij voorkeur een droge, koele en donkere plek.

Hou de labels goed bij de juiste Dahlia’s. Check je Dahlia’s een aantal keer gedurdende de winter: Is er geen sprake van schimmelvorming?

Komend voorjaar kunnen je favoriet Dahlia’s weer geplant worden. Dit kan in mei (na ijsheiligen) in de volle grond, of eerder al in een pot, zodat je de Dahlia voor kunt trekken.

 

 

Geef een reactie