Zo komt jouw tuin de hitte door!

Zo komt je tuin de hitte door - Tuintips voor warme dagen

Eindelijk, de zomer is hier!

Het is weer lekker warm, of misschien zelfs al net wat te heet…

Op dit soort dagen is het heerlijk om lekker buiten te genieten in de tuin. Je kunt niet te veel doen, daar is het te heet voor, dus het is echt tijd om lekker te genieten in je tuin.

Voor de tuin zelf is het vaak wat minder gunstig. Zeker als je planten in de tuin hebt, die veel water nodig hebben.

Om ook jouw tuin goed door de hitte te krijgen, zonder al te veel problemen, hier een verzameling tuintips voor warme dagen.

Zo komt je tuin goed door de hitte

Water geven

Geef alleen ’s ochtends of ’s avonds water. Er is dan veel minder sprake van verdamping, zodat meer water daadwerkelijk bij de plant komt. Je voorkomt ook bladverbranding, wat kan gebeuren als de felle zon op het natte blad schijnt.

Zorg ervoor dat je erg ruim water geeft, want anders komt er vaak veel te weinig water bij de wortels terecht.

Door water te gieten, of een straal te gebruiken, kan je rechtstreeks bij de basis en wortels water optimaal toedienen. Met een sproeier komt vooral veel water terecht op het blad.

Zorg ervoor dat juist nieuwe aanplant en jonge planten voldoende water krijgen. Deze zijn extra gevoelig voor uitdroging. Dit geldt trouwens ook voor planten die nog in kleine potjes staan (zoals de bekende P9 potjes).

Hebben je groenten of fruit (of andere dorstige planten) veel water nodig? Maak dan een soort dammetje van grond rondom de plant, zodat het water dat je geeft niet direct wegloopt.

Hebben je kinderen overdag in een zwembadje gespeeld? Gebruik het water ’s avonds om de planten water te geven. Het geeft niets, als dit water een beetje vies is. Als er maar geen chloor toegevoegd is.

Planten in potten en bakken

Planten in pot mag je op hete dagen prima ’s ochtends EN s’ avonds water geven. In dit soort perioden geef je niet snel te veel.

Plaats een schotel onder je potten, zodat overtollig water niet wegloopt, maar de plant hier op een later moment alsnog van kan profiteren.

Zet potten tijdens de warme dagen op een plek waar meer schaduw is.

Plaats je potten dicht bij elkaar. Zet de planten die het meest gevoelig zijn voor uitdroging in het midden. Zo creëer je als het ware een klein micro klimaat, waarbij de planten en potten elkaar wat beschutting geven. Het is natuurlijk ook veel makkelijker water geven als alles bij elkaar staat.

Tuinonderhoud

Dek je planten af met een mulchlaag. Ideaal voor planten in pot, maar ook toepasbaar in je borders. Geef eerst ruim water en dek de aarde daarna af met een mulchlaag. Gebruik je organische materialen, zorg er dan voor dat ook de mulch zelf voldoende vochtig is.

Snoei beter niet tijdens de hete dagen. Dit vergt extra energie van de plant, die de plant juist goed kan gebruiken om de hitte (en droogte) te doorstaan.

Stel het verplaatsen van planten uit, totdat het wat koeler is.

Maai het gazon liever niet bij droogte. De kans op beschadiging is relatief groot. Is dit toch echt nodig, doe het dan bijvoorbeeld ’s avonds en zeker niet te kort.

Maak je verder niet te druk over je gazon, ook al wordt dit steeds geler. Gras is erg sterk en veerkrachtig. Zodra er weer sprake is van regen (of beregening), trekt dit vanzelf weer bij. Uitzondering hierop is een pas gezaaid gazon.

Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen (koppen). Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe bloemen en daarmee verleng je de bloei van veel planten en struiken.

Dieren in de tuin

Zet een schaaltje water neer, zodat vogels makkelijker drinken kunnen vinden en zelfs een verkoelend bad kunnen nemen.

Als je een stukje tuin overlaat met alleen wat zand, of een schaal plaatst met zand, zul je zien dat vogels een stofbad bij je komen nemen. Dit is erg leuk om te zien en goed voor de vogels.

Vul indien nodig aan het eind van de dag het water in je (mini)vijver bij, zodat planten niet droog komen te staan en kleine dieren nog steeds makkelijk uit de vijver kunnen komen.

Heb je huisdieren in de tuin, zoals bijvoorbeeld konijnen? Vergeet dan niet om ook voor hen te zorgen voor voldoende schaduw.

Zonwering

Heb je de luxe van een (muur)kas in je tuin? Zet dan ramen en deuren open, zodat er voldoende lucht bij de planten komt. Eventueel kan je de ramen voorzien van een zonwering, bijvoorbeeld met kalkwater, of het plaatsen van rietmatten.

Ligt jouw tuin vol op de zon en heb je niet de mogelijkheid om planten te verplaatsen? Je zou een parasol kunnen plaatsen voor je planten die minder goed tegen de hitte en/ of zon kunnen. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar werkt heel goed!

Geniet!

De belangrijkste tip is eigenlijk om vooral te genieten van je tuin. Het is vaak te heet om echt in de tuin te werken (en meestal toch niet goed voor de planten).

Hoewel er eigenlijk weinig mooier is dan te genieten van de tuin en lekker in de tuin te staren met een kop koffie / thee / fris / of koud biertje / wijntje, doen we dat vaak veel te weinig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder