Herfstkleuren in de stadstuin

Herfst kleuren in de kleine tuin

 

Er zijn best veel bomen en struiken met prachtige herfstkleuren.

Maar in de stadstuin is er niet altijd ruimte voor soorten die alleen maar mooi of bijzonder zijn tijdens één seizoen.

 

Gelukkig zijn er ook (kleinblijvende) bomen en heesters die

EN een mooie herfstverkleuring hebben

EN in de andere seizoenen ook de moeite waard zijn…

 

 

Kleinblijvende bomen met mooie herfstkleuren

 

Acer (esdoorn)

Denk je aan herfstkleuren, dan denk je aan esdoorns…

Hoewel de meeste esdoorns echt te groot worden voor de kleine tuin, zijn met name de Japanse esdoorns (Acer) bijzonder geschikt voor kleinere tuinen. Ze worden vaak minder groot, of groeien traag. Veel Acers vertonen spectaculaire kleuren in de herfst!

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuring

 

De vele kweekvarianten van de Japanse esdoorns zijn terug te herleiden op drie soorten:

  • Acer palmatum
  • Japonicum
  • Shirasawanum

Bekende namen zijn Dissectum, Areum, Vitifolium, Aconitifolium, Osakazuki  en Sangokaku.

Naast de Japanse esdoorns, is er ook nog de Acer griseum, die niet al te hoog wordt (maximaal 6 meter) en ook deze kent een prachtig rode herfstverkleuring. Bijkomend voordeel is nog de bijzondere bast.

 

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuring

Amelanchier lamarckii (Amerikaans krentenboompje)

Het krentenboompje kent een mooie oranje-rode herfstkleur. Het is een kleinblijvende boom, die niet al te dicht groeit. Het boompje ontneemt dus wel de inkijk, maar niet de lichtinval. In het voorjaar is er witte bloesem en de Amelanchier krijgt tevens zwarte besjes. Je kunt dus het hele jaar genieten van dit boompje.

 

 

Liquidambar (amberboom)

De amberboom krijgt spectaculaire herfstkleuren: geeltinten op een droge bodem en oranje-rode tinten op vochtigere bodems. De grote bladeren maken ook de rest van het jaar een impact. Let wel op bij deze soort, want er zijn verschillende kweekvarianten, waarvan een aantal alsnog vrij hoog en groot kunnen worden. Voor de kleine tuin kan je bijvoorbeeld kiezen voor de bolboom.

 

 

Prunus serrulata (sierkers)

Deze zuilvormige sierkers is in het najaar helemaal oranje. Ook de stam is erg aantrekkelijk. Door de zuilvorm neemt de boom niet al te veel ruimte in beslag. In april/ mei is de boom ook nog eens rijk gevuld met roze bloesem.

 

 

Rhus typhina (fluweelboom)Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuring

De fluweelboom wordt in de herfst bijzonder oranje-rood en valt in deze tijd dan ook erg op. Ook de (bloem)pluimen die in de zomer gevormd worden, zijn in het najaar nog altijd te zien. Hoewel de fluweelboom niet al te hoog wordt, kan deze wel een bredere kroon krijgen. Vaak ontwikkelt deze boom zich meerstammig.

 

 

 

Heesters met mooie herfstkleuren

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuringEuonymus alatus (kardinaalshoed)

Zowel de Euonymus alatus, als de planipes, heeft een bijzonder opvallende verschijning in het najaar: de struik verkleurt helemaal roze-rood. Ook als het blad eenmaal is afgevallen is het een bijzonder gezicht, want dan is de bijzondere (kurkachtige) stam goed te zien.

 

 

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuringAronia (appelbes)

Naast de mooie purperrode herfstkleur, heeft deze laagblijvende heester meer te bieden: witte bloemetjes in de vroege zomer, gevolgd door zwarte bessen.

 

 

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuringCornus kousa (Japanse kornoelje)

Zowel Cornus kousa, als de sanguineum krijgt een diepe donkerrode herfstkleur. Daarnaast kan je eerder al genieten van de vele witte bloemen en in de winter worden de gekleurde takken goed zichtbaar. Ook veel andere Cornus soorten (bijvoorbeeld sibirica) krijgen mooie herfstverkleuringen.

 

 

 

Fothergilla major (flessenborstelstruik)

Naast de “borstels” kan je in het najaar genieten van de de spectaculaire herfstkleuren in de tinten geel, oranje en felrood.

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuring

Nandina domestica (hemelse bamboe)

Na de bloei in juli en augustus verkleurd het blad naar roze-rood. Het uiterlijk van de plant veranderd hierdoor drastisch. In de winter kan je nog eens genieten van de vele knalrode bessen.

 

 

Klimplanten met mooie herfstverkleuringen

 

Herfstkleuren in de kleine tuin - mooie herfstverkleuring

Parthenocissus (wilde wingerd)

De wilde wingerd kies je over het algemeen echt voor de herfstverkleuring. Het blad wordt opvallend donker rood. Zeker bij grotere exemplaren geeft dit een indrukwekkend effect. Pas wel op, want de wilde wingerd is een flinke groeier en kan zelfs tot 10 meter hoog worden.

 

Vitis coignetiae (sierdruif)

In tegenstelling tot de meeste druivensoorten, heeft deze soort geen eetbare druiven. Deze druif kies je echt voor het bijzondere blad en de prachtige herfstverkleuring. In het najaar krijgt het blad een diepe bijna purperrode kleur. In de kleine tuin moet je wel goed opletten, want tijdige snoei is nodig om de sierdruif binnen de perken te houden.

 

 

Wat is jouw favoriete herfstplant?

Ook in de stadstuin is het dus goed mogelijk om mooie herfstkleuren te zien.

En welke planten met bijzondere herfstkleuren staan in jouw tuin?

 

 

Geef een reactie